Evropsko vrelo Ušće

27.08.2017

FOTO GALERIJA - Ušće 02 - 2017

Auto trke po divizijama na popularnom novobeogradskom Ušću koje su bodovane za Centralnoevropsku zonu CEZ, šampionat Srbije i kup takmičenje, obeležile su tropska vrelina, izdržljivost trkačkih sprava, takmičara i najviše od svega pravilno odabrana taktika, tačnije pristup. Gotovo u svih pet divizija slavili su izdržljivi, tačnije spremni da odrade 22 kruga, koliko je predviđao Pravilnik takmičenja. Najbolji mogući uvod odradili su mladi kartingaši sa dva promotivna kruga u malenim zujalicama na radost publike i njih samih.

Čast da otvore takmičarski dan pripao je vozačima klasa šest, osam i devet koji su vozili u diviziji. Darko Božilović je silovito krenuo sa prve startne pozicije, tik iza njega bili su braća Milovanović Nemanja i Mirko. Zoran Kastratović je sa pozicije pet zaseo na četvrto mesto i strpljivo čekao rasplet situacije. Posle trećeg kruga na vodeću poziciju izbija Nemanja i ispred brata Mirka Milovanovića. Nije mnogo prošlo kada je seriju odustajanja otvorio vodeći Nemanja, posle nekog vremena i Mirko je otišao u boks, a isto je uradio i Aleksa Radojković kad je shvatio da njegova auto ne ide na tri cilindra. Kada su svi pomislili da će Božilović rutinski slaviti, a Kastratović završiti kao drugi, dva kruga pre kraja asu iz Kruševca menjač je ostao zaglavljen u trećoj brzini. Kastru stvarno nije bilo mnogo teško da u finišu pređe u vođstvo završi kao prvi u diviziji i na taj način overi titulu CEZ šampiona u klasi D 4 2000 trku pre kraja. Vredan pomena u klasi šest je Mario Zahirović koji je elegantno, precizno i bez suvišnih manevara slavio u klasi.

Druga divizija na startu opet tri klase, ali ovoga puta tri, četiri i pet. Nije realno reći da je sve podsećalo na prethodnu klasu, ali je imalo dovoljan broj sličnih elemenata. Jasmin Hrnić gost iz BiH takmičara klase pet poveo je trku i više od dve trećine iste suvereno je vladao situacijom. Za uzbuđenje i obilaženje bilu su zaduženi takmičari klasa tri i četiri. Nenad Savić poznatiji kao Nešec nije se dao iznenaditi i više nego odlično je odolevao napadima Vuka Radenkovića iz klase tri dobar deo trke. Dobru partiju sa okretanjem na krivini jedan, zatim sustizanjem i preticanjem kolega pružio je Bojan Simić Turbe takmičar iz Banjaluke.

Treća trka dana pripala je takmičarima u Hibridu. Dušan Nastasijević je suverno vladao situacijom od prvog do 22 kruga, tačnije cilja, što se može reći i za drugoplasiranog Viktora Davidovskog. Časlav Tošić je u prvoj polovini trke bio na braniku Nastasijeviću i pokazivao nameru da ga obiđe,ali je zbog tehničkih problema pre kraja morao u boks. Pomenta taktika omogućila je Petru Miloradoviću da se dokopa trećeg mesta na kraju trke, a dobrim poznavaocima prilika nije promaklo da su iako je do kraja šampionata ostalo još tri trke, pojedinci olabavili gas i čuvali stečene pozicije do finiša. Drugim rečima Hibrid je dosta rano ušao u mirnu fazu trke bez preteranih uzbuđenja, od toga se izuzima Jovan Lazarević koji je imao problema čitavog vikenda, ali je dobar deo trke vozio u odličnom ritmu i plenio pažnjom.

Mali N je doneo nešto više uzbuđenja zahvaljujući Marku Mariću do devetog kruga i Nikoli Lazareviću koji su se smenjivali na poziciji jedan. David Stojković je držao ritam i vrebao sa pozicje tri da bi na kraju završio na poziciji dva. Odustajanjem Marića, Petar Miloradović je sasvim zasluženo završio kao trećeplasirani.

Finale finala pripalo je Kupu 1 i 2 i popularnim fićama. Zbog vremešnosti takmičarskoh sprava i velike vrućine voženo je 11 krugova, čime je stavljena tačka na sasvim dobro organizovanom takmičarskom vikendu na Ušću koje je iznedrilo novog šampiona CEZ u klasi D 4 2000.