Domaće snage na Rotaks Maks čelendžu na Le Manu

21.08.2019

U vikendu pred nama na Le Manu u Francuskoj održava se internacionalni Rotaks Maks celendž u kartingu, gde boje Srbije brani šest takmicara. Pravo nastupa na prakticno završnoj proveri uoci svetskog finala u kartingu imaju iskljucivo vozaci koji su dobili poziv od organizatora. U konkurenciji više od 300 takmicara domace snage nastupaju u cetiri kategorije.

U klasi mikro rotaks boje Srbije brani Luka Malbaša, u mini rotaksu Nemanja Jovanovic, u junior rotaksu Filip Jenic i Andrej Petrovic, odnosno u seniorima Aleksa Lazarc i Nikola Tošic. Citavu ekspediciju sa sve takmicarima, roditeljima i mehanicarima predvodi prvi covek Sportskog auto karting saveza Srbije Staniša Lazarac.

- Velika je cast, a ujedno i ponos što naše mlade snage brane boje Srbije na jednom ovakvom takmicenju. Iskreno verujem da je ovo samo prvo u nizu takmicenja na kojima cemo uzimati ucešce i ne samo ucešce, vec cemo se i boriti za najvrednija odlicja, jer smo svestni da u našoj deci ima potencijala. Da bi se naši kartingaši što bolje napredovali potrebno je da ucestvuju tokom citave godine na što jacim takmicenjima. Koristim priliku da se pre svega zahvalim državi Srbiji, Ministarstvu Omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije i AMS Srbije, bez kojih ne bi smo mogli da ucestvujemo na medunarodnom takmicenju, koje je zapravo poslednja provera uoci velikog svetskog finala Rotaks prvenstva – rekao je Staniša Lazarac.

Citav program poceo je još u ponedeljak 19. avgusta kada su takmicari pocev iz Evrope, Južne i Severne Amerike, Azije, Afrike i Australije prosto okupirali sve raspoložive kapacitete na karting kompleksu Alan Prost, kako bi poceli sa valjnim pripremama. Utorak je bio u znaku slobodnih treninga po klasama, sreda pre podne takode, a drugi deo dana rezervisan je za kvalifikacije. U cetvrtak i petak na repertoaru su eliminacione trke takode po grupama u klasama, a subota je rezervisana za finalne okršaje.

Propusna moc staze je 36 takmicara, a važno je napomenuti da u klasama Rotaks junior i senior ima po 108 vozaca. Poznavaocima prilika je jasno da je ulazak u finalnu trku uspeh sam po sebi. Takode je važno naglasiti da svi vodeci svetski timovi nastupaju u najjacem sastavu i da su pobednicka postolja po logici stvari nekako predodredena njihovima vozacima, ali nikada se ne zna. Zanimljivo je da „lovci“ na talente pomenutih timova budno prate pojedicne koji se isticu i rado bi ih videli u svojim takmicarskim bojama.

U našim redovima vlada pozitivna atmosfera i svi rade na što boljem plasmanu. U prilog tvrdnji govori cinjenica da na stazi daju maksimum, dok mehanicari traže što bolje podešavanje. Naši takmicari su svestni gde se nalaze, ali su takode i radi da pruže maksimalna otpor konkurenciji na stazi, kako bi na pravi nacin reprezentovali Srbiju.