Filip Jenić u prvih deset na karting Akademiji u Sarnu

17.06.2019

Minulog vikenda kartodrom Sarno u Italiji bio je mesto gde se okupila svetska golobrada elita kako bi se međusobno ogledala na drugoj trci sezone karting Akademije. Iz 48 država došlo je 50 takmičara, a iz Srbije Filip Jenić, drugim rečima tačno 51 majstor volana sa svih svetskih meridijana. Posle kvalifikacija i eliminiacija Jenić je izborio finalnu trku koju je startovao sa desetog i završio na devetom mestu i zahvaljujući pomenutom plasmanu uknjižio je novih osam poena, što ga postavlja na 16. mesto u generalnom plasmanu.

Pored fer plej vožnje Jenića krasi i potreba da realno sagleda takmičarski vikend, odnosno da do detalja objasni šta se sve događalo na stazi bez namere da opravdanje traži u drugima, već poput formirane ličnosti jasno prihvatu kompletnu odgovornost kako za uspeh, tako i za propuste. Hronološki gledano vikendu u Sarnu kriz Filipovu prizmu.

- Posle svega mogu reći da sam zadovoljan kako je sve prošlo i kako sam završio posle prilično velikog zaostatka za najbržima u finalu. Tri kvalifikacione trke su bile odlične, dve sam sa 12. mesta završio na šestom, a jednu na devetom mestu, što je na kraju rezulitralo da na finalnoj trci startujem s 10. mesta. Na startu sam dobio dva mesta i u jednom trenutku stigao i na šestu poziciju. Posle par greški pao sam na 14.  mesto. Greške koje sam načinio u prvom delu trke su dosta uticale na mene tako da sam gubio mnogo vremena razmišljajući o istim. Mislio sam da nema šanse da sustignem vozače koji su bili dosta ispred mene, ali to nije bio najveći problem. Čak i vozači koji su bili dosta iza mene su me sustizali. Oko 12. kruga shvatio sam da moram što pre da zaboravim na greške i nastavim dalje. Nadu mi je poprilično povratio kontakt izmedju Španca i Brazilca koji su se popeli jedan na drugog tako da sam se domogao 12. mesta. Polako sam sustizao vozače ispred i pravio lična najbolja vremena. Konačno sam ušao u borbu za prvih osam mesta. Gužva je bila ogromna mnogo kontakata udaraca itd. su me sprečavali da se probijam, a ponestajalo je vremena tako da sam krenuo na sve ili ništa. Poslednji krug, a ja i dalje 12. Pet krivina pred kraj potpuni haos na stazi prošunjao sam se pored dvojice vozača i na kraju se domogao solidnog desetog mesta (odnosno devetog mesta zbog diskvalifikacije pobednika) tako da sam na kraju vrlo zadovoljan jer sam odneo velikih 8 bodova i popeo se na 16. mesto u ukupnom poretku od 51 vozača iz 48 zemalja - sumirao je Jenić vikend u Italiji.

Plasman Sarno

1. O. Patišev,
2. K. Siksnelis,
3. P. Ferari,
4. J. Arsenau,
5. A. Gubenko,
6. L. Mars,
7. J. Korteze,
8. G. Julien,
9. F. Jenić.
10. B. Pietkovski...