Girtofan vodeći posle prvog dana 51. Srbija relija

22.09.2018

Prvi dan 51. Srbija relija koji je vožen na tri lokacije po dva puta pripao je posadi iz Rumunije Dan Girtofan – Tudor Marza u škodi fabiji R5. Drugi u generalnom plasmanu su komišije iz Bugarske Miroslav Angelov – Nedeljko Sivov u takođe u škodi fabiji R5. Treće vreme u generali zauzima posada iz Turske Mustafa Čakal – Mehmet Kolglev u micubiši lanseru IX evolucije.

Najbolje plasirana domaća mešovita posada Vladica Rabrenović – Peter Henel zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu. Deseto vreme ukupno ima još jedna domaća posada Goran Rabasović – Milan Janjić u sitroenu C2R2 koja pledira da osvoji šampionsku titulu u generalnom plasmanu za prvenstvo Srbije. Zanimljivo je naglasiti da su Aleksandar Dučić i Vladimir Zarić rentirali hjundai i20 izbugarske reli akademiji i prvi dan posvetili upozavanju sa takmičarskom spravom.

Opšti utisak, koji je svakako i najbitniji kada su u pitanju posade je, da su brzinski ispiti, odlični, da zahtevaju maksimum koncentracije i da im se jednom rečju sviđaju.

Odustajanja su sastavni deo relija što zbog tehničkih kvarova, ali i zbog izletanja sa staze. Pucanja poluosovina, „prosipanja“ menjača, problema sa elektronikom i klasičnih mehaničkih kvarova je bilo počev od prvog brzinskog ispita. Izletanja su na sreću bila praktično bezazlena, jer ekipe hitne pomoći tokom dana nisu imale posla.

Sutra su na programu preostala tri brzinska ispita koja se takođe odvijaju na tri lokacije po dva prolaza. Dobrnjac otvara drugi dan, posle toga sledi brzinski ispit Brdo, a treći je Mitrovo polje. Idealno vreme za prvu posadu na ciljnoj rampi je 14.18 časova.