Finale Centraloevropske zone u Beogradu

14.09.2018

Tri dana uoči finalne karting trke za Centralnoevropsku zonu CEZ, Sportsil kup, prvenstvo Hrvatske i Otvoreni šampionat Srbije u rotaks klasi, kartodrom Ada Huja u prestonom gradu uveliko vrvi od gostiju iz Makedonije, Slovenije, BiH i Hrvatske. Ako je suditi po viđenom stanju na dan takmičenja realno je očekivati više od 60 takmičara u svim raspisanim klasama.

I pored činjenice da je u pitanju finale finala u osnovnoj školi sportske vožnje, poznatijoj kao karting i da je mnogo toga manje više rešeno – poznato po pitanju titula kako za CEZ, tako i za prvenstvo, odnosno Otvoreni šampionat raduje veliki broj učesnika. Ako ništa drugo, jedan deo domaćih takmičara koji nema mogućnost da vozi izvan granica zemlje, imaće priliku da se na domaćem terenu ogleda sa konkurencijom iz inostranstva.

Gosti su mahom posvećeni upoznavanju staze i neophodnim pripremama kartinga na osnovu konfiguracije. Za stazu mahom imaju reči hvale, vele još da je prilično zahtevna i brza, ali i da je kratka i uzana u odnosu na staze na kojima mahom voze. No, šta je tu je, svima će biti isto, pa ko se bolje snađe. U maloj prednosti što se tiče gostiju su oni takmičari koji su proletos, tačnije u maju bili na Ada Huji.

Domaći svakako poznaju stazu, ali upoznaće je i konkurenti, odnosno gosti, tako da nedeljni trkački dan više nego obećava. Andrej Dobrota i Nemanja Neca Jovanović predstavljaće domaće kartingaše u klasi rotaks mikro, ali će Neca voziti i u klasi 2. Filip Jenić predstavnik domaćih snaga viđen je za novog šampiona klase rotaks junior maks. U pomenutoj klasi voze još Nikola Tošić, Aleksa Lazarac, Mateja Soldat, a sasvim sigurno startovaće i Uroš Stevanović, kako bi takmičenje kada su domaće snage u pitanju bilo što zanimljivije i brojčano zastupljenije. Valja naglasiti da će Dragoslava Lalušića još jedna devojčica braniti boje Srbije.

Četvrtak je finalni dan za prijave, ali organizator ostavlja mogućnost da se i na dan tehničkog i verifikacije, ako se pojavi još koji takmičar, dobije dozvolu da se trka.