Slalomaši i drag 402 metra „u komšiluku“ na Ušću

23.08.2018

Posle kraće pauze zbog letnjih odmora, automobilska sezona nastavlja se 25. i 26 avgusta na beogradskom Ušću. Oriće se popularni park na čuvenoj stazi od zvuka trkačkih sprava, jer će tog vikenda biti svašta nešto interesantno za ljubitelje dve sportske discipline, jer se na malom prostoru voze i auto- slalom i trke ubrzanja 402 metra!

Treba istaću da obe manifestacije nose naziv „Nagrada Beograda 2018“ i obe su međunarodnog karaktera, pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Auto slalom će imati dupli program, jer se u subotu, 25. avgusta, vozi CEZ trka, dok je dan kasnije, u nedelju, na programu trka Otvorenog i nacionalnog šampionata Srbije. Staza dužine 1.150 metara pruža se od sredine pravca podno Brankovog mosta i vodi sve do postojećeg cilja na konfiguraciji staze poznate po kružnim trkama, kod Aleje prijateljstva. Ista postavka je i u nedelju, baš kao što je i satnica identična. Verifikacija i tehnički prijem vrše se od 08:00 do 09:30 časova, početak treninga predviđen je u 10:45 časova, a start prve takmičarske vožnje, od ukupno tri predviđene, planiran je za 13:00 časova.

U isti vreme, samo nekoliko stotina metara dalje, na pravcu od TC Ušće ka Palati Srbija, tokom subote i nedelje voziće se i trke ubrzanja 402 metra, koje će, pored Šampionata Srbije, biti bodovane i za Regionalni kup, Prvenstvbo Hrvatske i Šampionat BiH. Program počinje takođe od 08:00 sati, prijavom učesnika, verifikacijom i tehničkim prijemom, potom od 11:00 časova slede treninzi, a potom od 13:00 časova kreću trkački oršaji po klasama u PRO DRAG i Street race konkurenciji.

Ovaj pravi vikend spektakl organizovao je Sportski auto i karting savez Srbije, a sve manifestacije održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Skupština grada, na čelu s gradskim menadžerom Goranom Vesićem i Darkom Glavašem, VD sekretara sekretarijata za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i kordinacije s građanima, rukovodila je postavljanjem nove asfaltne podloge, renoviranjem staze i zaštitnih ograda, pa će ove trke, ali i kružna trka na Ušću, planirana za 1. i 2. septembar, doprineti potpuno novom bezbednosnom aspektu svim aktera. Samim tim i publika će moći da uživa u „pltanskom adrenalinu“, dok će vozači biti daleko opušteniji i verovatno brži, s obzirom na novu podlogu i daleko bolju sigurnost staze.