Britanci za viši nivo


U organizaciji Auto moto saveza Srbije i britanske Motorsport asocijacije, viši funkcioneri Sportskog auto i karting saveza Srbije prisustvovali su trodnevnom trening- seminaru u Beogradu, čiji je cilj bio obuka i edukacija pre svega za buduće direktore takmičenja, njihove zamenike, članove Sportske komisije i ostalih nosilaca obaveza u funkcionerskom lancu upravljanja takmičenjem.

Pred oko 60 polaznika, u sali hotela Falkenštajner na Novo Beogradu, seminar su vodili iskusni treneri iz Britanije, Sju Senders i Piter Louton, koji ispred Motorsport asocijacije, a pod patronatom Svetske automobilske federacije (FIA), ovakve treninge drže širom sveta, od Britanije do afričkih zemalja.

Seminar je bio vrlo zahtevan i detaljan, pošto je uljučivao teorijski i praktični deo. Teorija je pokrivala oblasti funkcionisanja komandnog lanca na takmičenjima, prava i odgovornosti viših fukcionera, uputstva kako odabrati prave ljude za pojedine uloge u organizaciji, proces podnošenja žalbi i prigovora, itd...

Poslednji dan je bio rezervisan za praktičan rad, koji se sastojao iz dva dela: neočekivanih situacija i pogrešaka takmičara tokom trke (u ovom slučaju konkretno na reliju) i obezbeđenja staze zarad sprečavanja velikih incidenata.

Loše vreme je onemogućilo postavku trećeg radnog poligona, gde je bila predviđena simulacija velikog incidenta, u čiju bi sanaciju bili uključeni i predstavnici Crvenog krsta. Zbog vremenskih neprilika, momci i devojke Crvenog krsta Vračar su zato održali još jednom briljantnu pokaznu vežbu saniranja neželjenih situacija na pet odvojenih pologona (vađenje iz automobila, reanimacija, imobilizacija i zaustavljanje krvarenja).

Na kraju seminara podeljeni su sertifikati od strane Sju Senders, dame koja već drugi put posećuje Srbiju, pošto je na istom mestu pre tačno godinu dana držala inicijalni trening za sve sudije i funkcionere. Moramo istaći da su, osim pripadnika Crvenog krsta Vračar, veliku pomoć u simulaciji pologona i situacija dali i takmičari: Nenad Vićentić, Živko Gajić i Nikola Miljković, koji su i sami stekli nova znanja i sposobnosti za reakciju u delikatnim situacijama tokom takmičenja.

S obzirom da trkačka sezona startuje već narednog vikenda u Novom Pazaru, sva dešavanja i tok seminara i radionica ispratilo je i rukovodstvo SAKSS- a, na čelu s predsednikom, Stanišom Lazarcem.