ASK Vesnić | Sportski auto i karting savez Srbije

ASK Vesnić


ASK Vesnić
Užice, Gorjani bb
Osnovan: 20. maja 1997. godine
Direktor kluba: Milun Vesnić

Osnivač kluba je legenda srpskog i jugoslovenskog automobilizma, Milun Vesnić, prvi dobitnik Dijamantske kacige AMSS-a i osvajač četiri priznanja Zlatna kaciga AMSS-a. Milun Vesnić iza sebe ima dve titule šampiona Balkana u reliju kao i 18 titula šampiona Jugoslavije u sve tri discipline autosporta.

Milunova supruga Danica Vesnić prvi je ženski reli suvozač u istoriji jugoslovenskog automobilizma a zajedno sa Milunom je osvojila jednu titulu balkanskog šampiona.

ASK Vesnić svoje najveće rezultate beleži u zadnje četiri godine nakon povratka Milovana Mikice Vesnića na evropsku scenu. Nakon 12 nacionalnih titula šampiona Mikica Vesnić za klub osvaja četiri titule šampiona centralne Evrope na kružnim stazama (2013, 2015, 2016 u sprint i endurance seriji), Rudi Pešović je dva puta treći (2015, 2016) dok je Mladen Lalušić zabeležio drugo mesto u FIA CEZ seriji (2016).

2016-te godine ASK Vesnić u Srbiju donosi osam pehara sa internacionalne scene što je za sada najveći klubski uspeh u istoriji srpskog auto sporta. Milovan Vesnić je osvajač FIA CEZ trofeja u sprint i endurance trkama, Mladen Lalušić je prvi u endurance i drugi u sprint trkama dok je Rudolf Pešović u bojama kluba iz Užica osvojio treće mesto u CEZ-u kompletiravši svesrpski podijum u klasi D4-2000ccm. Pešović je tome dodao još i titule šampiona Slovačke, Češke i ESET V4 CUPa.

U sezoni 2017 ASK Vesnić zajedno sa ASK GM racing team iz Gornjeg Milanovca ulazi u projekat nabavke najnovijeg automobila TCR specifikacije, Audi RS3 LMS sa kojim će u narednim godinama nastupati na međunarodnoj sceni.